Archiwum grudzień 2011


gru 26 2011 Trochę o mnie i o moim blogu :)))
Komentarze (2)

Cześć jestem Julia !!

Uwielbiam gotować wraz z moja mama i babcią . Te przepisy które wstawiłam myśle , że sie wam spodobają .Jestem średniego wzrostu i mam włosy krótkie bląd.Lubie zwierzęta a najbardziej żółwie .Są słodkie.Uwielbiam jeść ciasta , ciasteczka i inne smakołyki. Oczywiście te które są bardzo słodkie.Założyłam takiego bloga dlatego że  myślę że mogę dodawać różne przepisy i rówie dzielić się nimi z wami . dodam jeszcze kilka przepisów .

PS. Piszcie komentarze przepisy jakie chcielibyście żebym wstawiła i oczywiście piszcie też uwagi co do mojego bloga.Niedługo się odezwę !!!

                                                                                                                                          Pa,pa!!!!!:))))

juliastaszak25   
gru 26 2011 Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi
Komentarze (2)

 Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 

SKŁADNIKI: 


Masa makowa:Ciasta Królowej Śniegu

½ puszki masy makowej 150 g miękkiego masła 2 jajka żółtko 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia  12 herbatników 
 

Masa serowa: 
 

800 g zmielonego twarogu laska wanilii 150 g cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 
 

Dekoracja: 

sok z cytryny 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych
 

PRZYGOTOWANIE (2 godz.):

1. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, tak by wystawał poza ranty. Przygotuj pierwszą masę, ucierając masę makową z miękkim masłem, jajkami, żółtkiem, mąką, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj sparzone rodzynki. 1/3 masy makowej przełóż do formy, ułóż na niej herbatniki, dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C, piecz 20 min. 
2. Na masę serową zmiksuj ser z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i kaszą manną, do masy zeskrob ziarenka wanilii. Masę serową wyłóż na spód makowy, na nią wyłóż resztę masy z makiem, wymieszaj łyżką.
3. Ciasto piecz godzinę. Jeśli wierzch się rumieni, przykryj folią aluminiową. Ciasto ostudź w piekarniku, potem – w formie – chłodź w lodówce 4-5 godz. Polej lukrem z cukru pudru i cytryny, posyp wiórkami.

juliastaszak25   
gru 26 2011 Wieżyczki z ciasteczek maślanych
Komentarze (3)

 Wystarczy 10 minut, aby wyczarować deser, którego nie powstydziłaby się nawet elegancka restauracja!

Chwila rozkoszy

 

Wieżyczki z ciasteczek maślanych

SKŁADNIKI: 

100 g ciasteczek maślanych 200 g serka waniliowego 100 g białej czekolady duża pomarańcza
PRZYGOTOWANIE: 
1. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz. Ususz i zetrzyj z niej skórkę. 2. Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do szklanej miseczki. Ustaw na garnku z lekko gotującą się wodą. Rozpuść, cały czas mieszając, i lekko przestudź. 
3. Serek waniliowy wymieszaj z czekoladą oraz ze skórką z pomarańczy. 
4. Masę odstaw na 5 min do lodówki. Gotową przekładaj ciasteczka, tworząc wieżyczki. Udekoruj kawałkami pomarańczy.


Sałatka owocowa z lodami


SKŁADNIKI: 
500 g truskawek ananas (świeży lub z puszki) 100 g płynnego miodu otarta skórka z cytryny 250 g lodów waniliowych
PRZYGOTOWANIE: 
1. Ananas obierz, opłucz i pokrój na duże kawałki. Truskawki opłucz, pokrój na ćwiartki. 
2. Owoce wymieszaj z miodem i ze skórką z cytryny. Przełóż do 4 miseczek i obłóż kulkami lodów.
juliastaszak25   
gru 26 2011 Piernik z płatkami migdałów
Komentarze (2)

 Piernik z płatkami migdałów 

 

SKŁADNIKI: 

Ciasta Królowej Śniegu

200 g cukru 125 g masła 4 jajka 1 szklanki miodu spadziowego 400 g mąki po łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, kakao opakowanie przyprawy do piernika szklanka gęstej śmietany 18-proc. 200 g rodzynek 100 g migdałów w płatkach sok z cytryny 3-4 łyżki cukru pudru ozdoby cukrowe
 

PRZYGOTOWANIE (2½ godz.)

1 Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkami. Dodaj śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Całość wymieszaj. Wrzuć rodzynki i migdały w płatkach. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej śmietany.
2 Formę keksową posmaruj punktowo masłem i wyłóż pergaminem, przełóż masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz godzinę (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
3 Wystudzony piernik polej lukrem utartym z soku cytrynowego i cukru pudru, posyp ozdobami cukrowymi.

 

juliastaszak25