gru 26 2011

Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi


Komentarze: 2

 Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 

SKŁADNIKI: 


Masa makowa:Ciasta Królowej Śniegu

½ puszki masy makowej 150 g miękkiego masła 2 jajka żółtko 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia  12 herbatników 
 

Masa serowa: 
 

800 g zmielonego twarogu laska wanilii 150 g cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 
 

Dekoracja: 

sok z cytryny 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych
 

PRZYGOTOWANIE (2 godz.):

1. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, tak by wystawał poza ranty. Przygotuj pierwszą masę, ucierając masę makową z miękkim masłem, jajkami, żółtkiem, mąką, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj sparzone rodzynki. 1/3 masy makowej przełóż do formy, ułóż na niej herbatniki, dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C, piecz 20 min. 
2. Na masę serową zmiksuj ser z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i kaszą manną, do masy zeskrob ziarenka wanilii. Masę serową wyłóż na spód makowy, na nią wyłóż resztę masy z makiem, wymieszaj łyżką.
3. Ciasto piecz godzinę. Jeśli wierzch się rumieni, przykryj folią aluminiową. Ciasto ostudź w piekarniku, potem – w formie – chłodź w lodówce 4-5 godz. Polej lukrem z cukru pudru i cytryny, posyp wiórkami.

juliastaszak25   
Nikola
24 kwietnia 2015, 22:22
hej wszystkim

super wpis. Pozdrawiam
online essay writer
03 stycznia 2012, 08:42
You can cook this case with many different ingredients. You can use only products wich you love.

Dodaj komentarz