gru 26 2011

Piernik z płatkami migdałów


Komentarze: 2

 Piernik z płatkami migdałów 

 

SKŁADNIKI: 

Ciasta Królowej Śniegu

200 g cukru 125 g masła 4 jajka 1 szklanki miodu spadziowego 400 g mąki po łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, kakao opakowanie przyprawy do piernika szklanka gęstej śmietany 18-proc. 200 g rodzynek 100 g migdałów w płatkach sok z cytryny 3-4 łyżki cukru pudru ozdoby cukrowe
 

PRZYGOTOWANIE (2½ godz.)

1 Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkami. Dodaj śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Całość wymieszaj. Wrzuć rodzynki i migdały w płatkach. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej śmietany.
2 Formę keksową posmaruj punktowo masłem i wyłóż pergaminem, przełóż masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz godzinę (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
3 Wystudzony piernik polej lukrem utartym z soku cytrynowego i cukru pudru, posyp ozdobami cukrowymi.

 

juliastaszak25   
orisa
09 grudnia 2014, 12:28
Wyglądam smakowicie, w weekend wypróbuje ten przepis
essay review
03 stycznia 2012, 08:44
I like cook such bread with sunflower seeds and olives. It's really very delicious.

Dodaj komentarz