Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi
Komentarze: 2
Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi
SKŁADNIKI:
Masa makowa:
½ puszki masy makowej 150 g miękkiego masła 2 jajka żółtko 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 12 herbatników
Masa serowa:
Dekoracja:
sok z cytryny 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE (2 godz.):
1. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, tak by wystawał poza ranty. Przygotuj pierwszą masę, ucierając masę makową z miękkim masłem, jajkami, żółtkiem, mąką, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj sparzone rodzynki. 1/3 masy makowej przełóż do formy, ułóż na niej herbatniki, dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C, piecz 20 min.
2. Na masę serową zmiksuj ser z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i kaszą manną, do masy zeskrob ziarenka wanilii. Masę serową wyłóż na spód makowy, na nią wyłóż resztę masy z makiem, wymieszaj łyżką.
3. Ciasto piecz godzinę. Jeśli wierzch się rumieni, przykryj folią aluminiową. Ciasto ostudź w piekarniku, potem – w formie – chłodź w lodówce 4-5 godz. Polej lukrem z cukru pudru i cytryny, posyp wiórkami.
super wpis. Pozdrawiam
Dodaj komentarz